Jak na zimní virózu aneb domácí lékárnička proti chřipce – 2. část

V první části našeho seriálu jsme se zaměřili na přípravky tlumící kašel, bolest svalů, kloubů a zvýšenou teplotu. Ještě jsme si ovšem neporadili s naším ucpaným nosem, chrapotem či celkovou odolností organismu.

Dekongescenty
Rýma a ucpaný nos, známe to všichni. Je zhoršená průchodnost dýchacích cest a nám se špatně dýchá. Účinnou látkou v boji proti ucpanému nosu je xylometazolin , oxymetazolin, tetrazolin či nafazolin. Zvlhčení sliznice se děje za pomocí kyseliny hyaluronové a dexpanthenolu. Forma těchto látek je samozřejmě ve spreji či kapkách.

Pastilky, kloktadla, spreje
Rychlá pomoc a úleva při podrážděném krku. Mnoho viróz je svým průběhem nespecifických. Škrábání v krku je jedním z nich. Všechny formy léčiv jsou s dezinfekčním účinkem, některé z nich dokážou ulevit i od bolesti. Mezi účinné látky patří chlorhexidin, benzidamin a proti bolesti např. lidokain. V zimě často lidé trpí tím, že chraptí. Pastilky s panthenolem jsou v tomto ohledu velmi dobré. Dále šalvěj, zázvor, jitrocel a mateřídouška pomáhají k regeneraci hlasivek.



Doplňky stravy
Možná nad nimi mávnete rukou, ale v zimě není tak dostupné množství ovoce a zeleniny, které si můžeme na zahradě přes léto sami utrhnout. Vitamíny přitom potřebujeme, posilují naší obranyschopnost se vypořádat s viry či bakteriemi. Vitamín C má příznivý vliv na lidský organismus. Zinek, echinacea a beta-glukany jsou také prevencí před oslabenou imunitou.

Závěrem
Nyní již víte, co by mělo být součástí vybavení vaší zimní domácí lékárničky. Vyrovnejte se s chřipkou s co možná nejmenšími následky na organismus. Nenechte vám akutní stádium chřipky přerůst přes hlavu a zůstaňte doma raději dříve, než uléhat s bolestí a horečkou. Teple se v zimě oblékejte, pijte bylinkové čaje s medem a udělejte si klidně den pro sebe pod peřinou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Releated

Nejkrásnější letní a společenské šaty pro plnoštíhlé královny

Vítejte v článku, jenž vás provede úžasným světem módy, ve kterém neexistují žádná omezení. Letní slunce i zářivé plesové reflektory jsou připraveny osvětlit cestu pro plnoštíhlé královny stylu. Připravte se na ohromující zážitek, který vás uvede do světa módní inspirace bez ohledu na velikost! Osvěžte se v letním stylu Slunce, pláže a pohodlné oblečení jsou […]

Originální a neotřelý dárek? To je dárková bedna!

Výběr dárků vždy bývá tvrdým oříškem. A to i přesto, že obchody a e-shopy přetékají zbožím všeho druhu. Když dojde na lámání chleba a my stojíme před úkolem vybrat nějaký dárek pro konkrétní osobu, tak najednou tápeme. V tom případě se vyplatí mít v záloze nějaký univerzální dárek, po kterém můžeme sáhnout. Sázkou na jistotu […]